Trivselregler och säkerhet


Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar för alla medlemmar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar. För att alla ska trivas krävs det att vi alla tar hänsyn och respekterar varandra. Har du några frågor kring trivselreglerna eller har förbättringsidéer är du alltid välkommen att höra av dig till styrelsen!

Vem har ansvar för ordningen?
Styrelsens uppgift är att verkställa de beslut som föreningsstämman fattar och ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen. I detta ingår också trivselfrågorna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det råder trivsel och är ordning och reda på föreningens fastighet.

För vem gäller trivselreglerna?
Trivselreglerna gäller inte bara dig som är bostadsrättsinnehavare eller hyresgäst utan omfattar även familjemedlemmar, gäster, inneboende, andrahandshyresgäster samt hantverkare som utför arbete åt dig i din lägenhet. Om reglerna inte efterföljs åligger det styrelsen att i första hand uppmana till att de följs.


trivselregler

  1. Allmän aktsamhet
    Tänk på att vara rädd om och vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas gemensamt av alla. (Om en akut skada skulle inträffa i huset, kontakta i första hand någon i styrelsen eller fastighetsskötarfirman, anslag finna både i porten och i Boendepärmen.)

  2. Säkerhet
    - Kontrollera alltid att porten går igen ordentligt efter dig.
    - Lämna aldrig ut portkoden till obehöriga.
    - Släpp inte in någon obehörig i fastigheten.
    - Lämna inte källardörrar uppställda eller olåsta.
    - Var försiktig med eld. Du är ansvarig för att brandvarnaren i din bostad fungerar.
    - Meddela gärna grannar eller styrelsen om du är bortrest under en längre tid.

  3. Balkonger
    - På balkongerna går det bra att grilla med el- eller gasolgrill men kolla av med dina närmsta grannar så de inte störs av oset t.ex.
    - Det är inte tillåtet att ha täta plastmattor på balkongen då detta kan göra att ansamlat vatten fryser till is och skadar och spräcker balkongkonstruktionen.
    - Om ni röker på balkongen så fimpa i eget askfat. Det är inte tillåtet att slänga fimpar från balkongen. Detta gäller även resten av området runt husen, på gårdarna och om man röker utanför tvättstugan t.ex.
    - Blomlådor ska hängas inåt om du bor en eller två trappor upp.

  4. Tvättstuga
    Föreningen har en gemensam tvättstuga belägen mellan port 62 och port 60. Bokningsschema och särskilda ordningsregler finns anslagna i tvättstugan. LÄS MER UNDER GEMENSAMMA UTRYMMEN

  5. Cyklar, barnvagnar etc.
    Föreningen har 2 cykelförråd, belägna mellan port 64 – 66 och mellan 52 – 54 där cyklar endast cyklar ska förvaras. Tänk på att det inte är tillåtet att förvara motordrivna fordon i cykelförråden,.

  6. Gården och området kring husen
    Gården är till för alla och får gärna användas för privata arrangemang. Meddela gärna dina grannar med en lapp om att du kommer att nyttja gården och tänk på att inte lämna kvar något skräp eller några matrester.

  7. Trappuppgångar och källare
    Tänk på att hålla rent och snyggt runt portar, i trappuppgångarna, i källare, på gångvägarna och på gårdarna. Allt skräp, snus, fimpar, tuggummi etc. ska slängas i våra gröna papperskorgar.

  8. Husdjur

    Innehavare av husdjur ansvarar för att dessa inte stör eller förorenar i fastigheterna. Plocka alltid upp djurets spillning och rasta inte dina husdjur i rabatter eller lekytor. Husdjur får inte vistas ensamma i trappuppgångarna eller släppas in utan uppsikt i portarna. Hundar skall vara kopplade.

  9. Störningar

    För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av sina grannar. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Den som stör och inte rättar sig efter anmodan från styrelsen kan i allvarligare fall tvingas sälja. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen såsom trapphus, gård och tvättstuga. Mellan 21.00 & 07.00 skall tystnad i fastigheten råda. Självklart får du ha fest men meddela i god tid dina grannar om detta genom en lapp i trapphuset.

  10. Andrahandsuthyrning

    Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem lägenheten ska hyras ut till. Blanketter för ansökan om andrahandsuthyrning hittas här.

  11. Övrigt
    Var sparsam med varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Byt kranpackning när vattnet står och droppar. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Kostnader för el och vatten i fastigheten betalas av alla bostadsrättsinnehavare gemensamt. Lufta elementen i din lägenhet varje år men tänk på att aldrig lämna ventilen öppen utan uppsikt och att skruva åt den ordentligt efteråt. Hör av dig till styrelsen om du är osäker på hur man luftar elementen.